Uvac 2017.


Često listamo instagram i divimo se slikama švajcarskih sela, ni ne shvatajući da takve lepote imamo i svojoj državi. Meni je potrebno da s vremena na vreme pobegnem iz grada negde i uživam u prirodi i miru. Obično biram Divčibare kao idealno mesto za takav beg, ali ovog puta sam poželela da vidim Uvac. I nisam se pokajala. Da preciziram, želela sam da posetim vidikovac Molitvu.
Ukoliko krećete iz Beograda, predlažem vam da ne idete preko Zlatibora jer ćete bespotrebno kružiti, već možete krenuti ka Sjenici i pred sam ulaz u Sjenicu skrenuti desno kako biste stigli do vidikovca Molitva, S obzirom da sam se već uživela u ulogu Alvirovića, rekla bih da je ovaj vidikovac izuzetno loše obeležen i da biste ga pronašli morate stalno zapitkivati meštane i obraćati pažnju na table koje su izuzetno loše i skoro da se i ne vidi šta na njima piše. Nikako nemojte kretati niskim automobilom ka ovom vidikovcu jer je put prepun rupa, blata i kamenja. Kada napokon stignete do mesta odakle više nećete moći da idete kolima videćete "parking" koji čuva jedan dekica kome možete ostaviti nešto novca ili pak kupiti njegov sir, što će njemu mnogo značiti. Od tog mesta imate nekih 5 minuta do vidikovca Molitva sa kog se pruža pogled od kog zastaje dah. Iznad mene su obletali beloglavi supovi kojima je stanište u meandrima Uvca što vam govori o lepoti ovog mesta. Još jedna zamerka koju imam (pored one o lošoj obeleženosti puta) jesu daske od kojih je napravljen taj vidikovac. Mene je prvo bilo veoma strah da stanem na njih jer mi nisu delovale bezbedno. Ono što vam mogu predložiti jeste da kada odete tamo uplatite vožnju brodićem i provozate se Uvcem. Načula sam da je čak moguć ulazak i u pećinu koja se nalazi u blizini. Sada možete pretpostaviti koliko se ja kajem jer to nisam uradila.
Ukoliko idete na Zlatibor ili Zlatar ne propuštajte priliku da, kada ste već u blizini, posetite i ovo čudo prirode od kojeg će vam zastati dah.
Pre nego što sam pronašla ovaj vidikovac, promašila sam put i naišla na kamp koji se nalazi nedaleko od vidikovca. Od kampa do vidikovca možete doći i pešaka i usput uživati u predelu. 

Nadam se da vam se dopadaju slike. 
                         ♥Коментари

Постави коментар

Популарни постови